EN Naslovnica Zdravi&informirani

Preuzmi aplikaciju

Recepti

Varivo od graška - Recept za regulaciju šećera

Grašak je nutritivno bogata namirnica koja svojim sastavom smanjuje visoki krvni tlak i doprinosi regulaciji šećera u krvi kod svih onih koji boluju od dijabetesa. U varivu, spojenom zajedno s mrkvom, celerom, lukom i noklicama tvori sjajan obrok.

Natrag
None

Recept za varivo od graška s noklicama

Sastojci:

100 g luka

100 g mrkve

50 g celera

200 g graška

1 jaje

heljdino brašno za noklice – koliko upije jaje

10 ml maslinovog ulja

10 g maslaca

2 l pilećeg temeljca

20 g klica cikle

Po želji: sol, papar i kopar

Priprema:

 1. U posudu stavite maslac uz dodatak nekoliko kapi maslinovog ulja.
 2. Sitno nasjeckajte luk, mrkvu i celer na kockice.
 3. Popržite sitno nasjeckano povrće u posudi u koju ste stavili maslac i malo ulja.
 4. Sve podlijte pilećim temeljcem.
 5. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
 6. Začinite sa soli,paprom i koprom.
 7. Dodajte grašak.
 8. Sve zajedno kuhajte još 15 minuta.
 9. U posudi pomiješati jaje, ostatak maslinovog ulja i heljdinog brašna – koliko upije jaje.
 10. Kada ste dobili kompaktnu smjesu srednje tvrdoće, pomoću male žličice ukuhajte noklice u varivoi kratko prokuhajte.
 11. Gotovo varivo poslužite i dekorirajte s klicama od cikle.

Zašto je grašak zdrav

Grašak je lako dostupna namirnica koju rado jedemo u varivima ili kao dodatak riži iz svima nam poznatog jela iz djetinjstva „rizi bizi“. Grašak pripada mahunarkama poput leće, slanutka i kikirikija. Možemo ga kupiti svježeg, zamrznutog ili u konzervi. Pola šalice graška (170 g) sadrži 62 kalorije. Ugljikohidrati zauzimaju 70% kalorija, ostalo su proteini i mala količina masti. 

Grašak je bogat vlaknima i antioksidansima. Vlakna imaju pozitivni učinak na probavu, a magnezij, kalij i kalcij pridonose smanjenju visokog krvnog tlaka.

Prijatelj je dijabetesa. Grašak sadrži vlakna i proteine koji sprječavaju da šećer u krvi poraste prebrzo i na taj način pomaže u regulaciji dijabetesa. Nizak glikemijski index također pridonosi činjenici da osobe koje boluju od šećerne bolesti mogu nesmetano konzumirati grašak.  Magnezij, vitamin B, K, A i  C koje sadrži grašak smanjuju rizik dijabetesa.

Prehrana kod dijabetesa

Ne postoji jedinstven način prehrane koji odgovara oboljelima niti idealan omjer unosa ugljikohidrata, masti i proteina koji bi bio optimalan za sve oboljele od šećerne bolesti tipa 2. Međutim, potrebno je slijediti stručne smjernice koje preporučuju individualno prilagođene načine prehrane koji potiču unos hrane s odgovarajućim pozitivnim utjecajem na zdravlje, a smanjuju unos hrane s dokazano štetnim djelovanjem. Mediteranski način prehrane, DASH  dijeta (Diatery Approaches to Stop Hypertension) i prehrana temeljena na hrani biljnog porijekla primjeri su zdravih načina prehrane koji su u istraživanjima pokazali pozitivne rezultate, ali se trebaju temeljiti na individualnim željama, potrebama i ciljevima. Potreba za inzulinom i unos ugljikohidrata usko su povezane i potrebno je razumjeti na koji način one međusobno utječu. Iz tog razloga treba razlikovati skupine namirnica bogate ugljikohidratima i one koje to nisu i konzumirati ih u skladu s individualnim pristupom osobe oboljele od šećerne bolesti i njegovog liječnika.

Ugljikohidratne skupine su:

Ne ugljikohidratne skupine su:

Mlijeko i voda

Mlijeko i mliječni proizvodi izvor su kalcija i proteina. Visokovrijedna su hrana jer sadrže ugljikohidrate, proteine i masti. Izvrstan su izvor kalcija. Preporuka unosa je 2 porcije serviranje, jedna u obliku napitka te druga u obliku fermentiranog mliječnog proizvoda. Iako je sir mliječni proizvod on se ubraja u zamjene za meso jer ne sadrži ugljikohidrate nego samo proteine i masti.

Voda je esencijalni nutrijent. Svakodnevno je potrebna organizmu za održavanje normalnih funkcija. Voda također potiče i probavu. Preporučeni dnevni unos iznosi 1,5-2,5 litre. Dio vode unesemo kroz napitke, voće i povrće (do 1 l), a ostatak moramo unijeti tekućinom, najbolje običnom vodom.

Vezani članci

Preuzmi aplikaciju Terappia

Aplikacija je dostupna na