EN Naslovnica Zdravi&informirani

Preuzmi aplikaciju

Učimo o zdravlju

Struka je rekla: Terappia najbolja aplikacija u Hrvatskoj u 2018. godini!

Digitalna tehnologija u vidu aplikacija, senzora i umjetne inteligencije nerijetko nam pomažu da bolje organiziramo svoj život. Aplikacija Terappia pomaže nam da brinemo o zdravlju u trenu kad krećemo u proces liječenja.

Natrag
None

Idemo doktoru koji nam propiše lijekove, a onda ih ili zaboravimo uzeti ili jednostavno prekinemo s terapijom. I baš je to nepridržavanje savjeta liječnika jedan od najvećih problema u zdravstvu. Naime, istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazalo je da preko 50% pacijenata ima problema s adherencijom, odnosno ne uzima pravilno propisanu terapiju. Smatra se da bi otkrivanje načina za značajno poboljšanje adherencije imalo veći učinak na zdravlje ljudi u svijetu nego neko veliko otkriće u klasičnom medicinskom smislu.

Zato je tvrtka Sandoz razvila mobilnu aplikaciju Terappia koja posjeća pacijente kada je vrijeme da popije lijek. Ono u što su vjerovali zaposlenici prepoznala je i struka što daje aplikaciji dodatni vjetar u leđa za daljnji razvoj i unapređenje Terappie.

Aplikacija Terappia prepoznata je kao hvalevrijedna i od struke i od marketinških stručnjaka te je u 2018. godini nagrađena sa čak tri priznanja:

MIXX natjecanje izrađeno je po međunarodnoj licenci IAB-a, a u sklopu njega se dodjeljuju nagrade najboljim digitalnim kampanjama i digitalnim alatima/platformama u području tržišnih komunikacija. Kriteriji ocjenjivanja uključuju kreativnost, strategiju, izvedbu i korištenje medija te postignute rezultate. Žiri se sastoji od profesionalaca iz svih segmenata digitalne industrije – strategije, kreative, produkcije i zakupa medija.

SoMo Borac je najvažnija nagrada za digitalne radove u regiji. Dodjeljuje se najboljim kampanja na društvenim mrežama, community menadžerima,  mobilnim aplikacijama, najboljoj primjeni tehnologije, web stranicama...  Žiri se sastoji od velikog broja digitalnih stručnjaka iz vodećih marketinških agencija iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

SEMPL nagrada dodjeljuje se na regionalnoj konferenciji iz područja trendova u marketingu, medijima i komunikacijama. Kriteriji ocjenjivanja uključuju inovativni pristup, targetiranje ciljane skupine, strategiju, izvedbu i postignute rezultate.  Žiri se sastoji od medijskih i marketinških stručnjaka u regiji.

Digitalna tehnologija u vidu aplikacija, senzora, wareablesa i umjetne inteligencije nerijetko nam pomažu da bolje organiziramo svoj život i vrijeme općenito. Sve više, različite aplikacije imaju primjenu u zdravstvu, a očekivanja su da će ona biti sve šira.

Obzirom na izrazit problem neuzimanja lijekova, odnosno njihovog nepravilnog uzimanja, Terappia je naišla na veliko odobrenje liječnika i ljekarnika koji su se rado uključili u pilot projekt u Hrvatskoj, a cilj je proširiti ga kasnije diljem svijeta.

Kompanija Sandoz je kroz aplikaciju ojačala vezu između svih sudionika u zdravstvenom sustavu, liječnika, ljekarnika i pacijenata, koji sada mogu kvalitetnije surađivati u procesu liječenja.

Kako radi aplikacija Terappia?

Liječniku se putem ažuriranja programa omogućava strukturirano unošenje doziranja prilikom pisanja recepata (poput 1 tableta, 2 puta na dan, u 8 i 20 sati, popiti s puno vode iza jela), a ljekarniku se dobivanjem takvog recepta omogućava čitko i ujednačeno ispisivanje doziranja na račun i u QR kod na istom računu.

QR kod sadrži podatke o lijekovima pacijenta (doziranje i način uzimanja), a služi za jednostavan unos istog u aplikaciju Terappia, koja iz navedenih podataka stavlja podsjetnike koji vam iskaču na zaslonu mobilnog telefona u točno određeno vrijeme.

Nema li račun QR kod ili ga pacijent ne može očitati, na računu koji je dobio u ljekarni pacijent jasno vidi na koji način, koliko dugo i u kojoj dozi treba uzimati lijek te ih može ručno unijeti u aplikaciju.

Aplikacija će vas redovito podsjećati na uzimanje lijeka!

Najčitaniji članci

Preuzmi aplikaciju Terappia

Aplikacija je dostupna na