EN Naslovnica Zdravi&informirani

Preuzmi aplikaciju

Recepti

Pašteta od srdela, na rižinom krekeru

Tijekom ljetnih mjeseci jedemo puno voća i povrća, ribe i lagane hrane. Prve kiše nisu i prilika za masnu hranu i pekarske proizvode. Uživajte u doručku ili večeri uz ukusnu paštetu od srdela na rižinom krekeru, jednostavnom jelu bogatom proteinima i omega 3 masnim kiselinama.

Natrag
None

Recept za paštetu od srdela

Sastojci:

  • 4 konzerve srdelica u ulju
  • 50 g svježeg sira
  • 8 kom rižinih krekera
  • 10 ml maslinovog ulja
  • 10 g cikle
  • 10 g alfa alfa klica
  • 10 g daikona (bijele rotkve)
  • 8 listića bosiljka
  • Po želji: papar

Priprema

  1. Srdelicu ocijedite kako biste odstranili ulje.
  2. U blenderu pomiješajte svježi sir i ocijeđenu srdelicu.
  3. Blago popaprite i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja.
  4. Sve zajedno sameljite dok ne dobijete jednoličnu glatku paštetu.
  5. Paštetu prebacite u posudu te stavite u hladnjak na 15 minuta.
  6. Gotovu paštetu rasporedite po rižinim krekerima.
  7. Ukrasite miješanim klicama, kriškom bijele rotkve i listom bosiljka.
  8. Po želji lagano prelijte maslinovim uljem i servirajte.
  9. Umjesto krekera možete koristiti i kukuruzni kruh ili integralni hrskavi kreker.

Konzumacija ribe kod Hrvata

Već kao djeca smo znali da je jesti ribu važno i da ćemo zbog nje biti „zdravi, narasti veliki i biti jako pametni“. S odrastanjem su sve te informacije ostale u nama no sama konzumacija ribe u svakodnevnom životu se smanjila i često se na našim tanjurima nalazi samo jednom tjedno.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz 2017. godine 87% Hrvata konzumira ribu. Navike, preferencije, stavovi i opće znanje o ribi se razlikuju u pojedinim hrvatskim regijama. Uglavnom jedemo svježu ribu, većinom od 1 do 2 kg po obroku kućanstva, najčešće jednom tjedno.

Pozitivan učinak srdela i plave ribe

Srdela (poznata još i pod nazivom sardina), sitna je morska plava riba, koja u svom malom obliku krije velike nutritivne vrijednosti. Povoljnom cijenom dostupna je za sve koji žele zdrav obrok i ribu na tanjuru.

Srdela se hrani planktonom i zbog toga se u njoj ne nakupljaju teški metali poput žive koje pronalazimo u nekim drugim vrstama ribe.

Sardine su bogate nutrijentima za koje je poznato da imaju pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sustav.

Bjelančevine i omega-3 kiseline

Srdela je bogata proteinima (bjelančevinama) koji imaju različite uloge: tvore mišićna i vezivna tkiva, transportni proteini sudjeluju u prijenosu kisika i hranjivih tvari, dok su antitijela važna za imunitet.

Obiluje i omega-3 masnim kiselinama koje uravnotežuju kolesterol u krvi i djeluju protuupalno. Ove masne kiseline nužne su za zdravlje kardiovaskularnog, živčanog i imunosnog sustava.  Oko 100 grama srdela sadrži više od 50% dnevne potrebe omega-3 masnih kiselina.

Vitamini B i D

Srdela je odličan izvor vitamina D i kalcija, koji su nam potrebni kako bismo imali čvrste kosti i zube. Jedemo li je s kostima, količina kalcija koju unosimo u organizam je puno veća jer kod ostalih većih riba nismo u mogućnosti jesti i kosti.

Odličan je izvor vitamina B12 koji brine o našem kardiovaskularnom sustavu. Srdela je bogata i željezom, a sadrži i selen, magnezij i jod.

Zbog svojih pozitivnih svojstva nadamo se da će se srdela češće naći za vašim stolom: kao pašteta, pečena u pećnici ili marinirana. Dobar tek.

Vezani članci

Preuzmi aplikaciju Terappia

Aplikacija je dostupna na