EN Naslovnica Zdravi&informirani

Preuzmi aplikaciju

Recepti

Krem juha od brokule

Brokula, povrće bogato različitim nutritivnim svojstvima, namirnica je koja bi se često trebala naći na meniju. Svojim sastavom doprinosi zdravom životu, smanjuje kolesterol te se njena konzumacija preporuča u svrhu prevencije nekih oblika raka.

Natrag
Juha od brokule

Ukoliko u svoju prehranu uvrstite guste juhe od povrća na dobrom ste putu ka zdravlju. Brokula, prethodnik cvjetače i bliski srodnik kelja, kelja pupčara, blitve, repe i kineskog kupusa, povrće je bogato nutritivnim svojstvima.  Sadrži vitamina A, zelena boja brokule indikator je da sadrži karoten, a bogata je i folnom kiselinom, te se preporučuje u prehrani trudnica.

100 g sirove brokule sadrži 47 mg kalcija. Ako pojedete 1 šalicu kuhane brokule, unijeli ste kalcija jednako kao da ste popili pola šalice mlijeka. Šalica brokule zadovoljava 10% dnevne potrebe željeza, a prisutni vitamin C ujedno pomaže njegovoj apsorpciji. Jedna šalica kuhane brokule ima sličan sadržaj vitamina C kao i naranča i zadovoljava dnevnu potrebu za tim vitaminom (oko 60mg).

Američki Nacionalni institut za rak preporuča konzumiranje brokule, uz drugo povrće iz obitelji krstašica (prokulice, zelje, cvjetaču, kelj...) u svrhu prevencije nekih oblika raka.

Također, obzirom da je bogata vlaknima, brokula može pomoći i u sniženju LDL kolesterola („lošeg“ kolesterola). Bogata je polifenolima koji pomažu u borbi protiv upala i smanjuju šećer u krvi.

Danas donosimo recept koji povezuje brokulu, luk i batat, a gustu juhu upotpunjuje pečena puretina.

Sastojci:

Priprema:

Očistite povrće i narežite ga na krupnije kocke. Na maslacu propržite luk, batat i brokulu, podlijte temeljcem i nastavite kuhati 20 minuta. Dodajte soli i papra. Kada je povrće kuhano, pomoću štapnog miksera sve dobro usitnite dok ne dobijete gustu krem juhu. Po potrebi dotjerajte okus i servirajte s purećim ražnjićima koje ćete kratko popeći na tavici na vrlo malo maslinovog ulja.

Vezani članci

Preuzmi aplikaciju Terappia

Aplikacija je dostupna na