EN Naslovnica Zdravi&informirani

Preuzmi aplikaciju

Učimo o zdravlju

Koji lijek protiv glavobolje u trudnoći je prihvatljiv?

Mnogo je stvari koji nam zadaju glavobolju, no kad se ona pojavi u trudnoći valja posebno biti na oprezu. Lekadol tablete sadrže paracetamol koji ublažava bolove i snižava povišenu tjelesnu temperaturu te je, uz preporuku liječnika, prihvatljiv način liječenja glavobolje i zubobolje u trudnica.

Natrag
None

Oko 50% osoba bar jednom godišnje pati od glavobolje, čime je ona je jedna od najučestalijih vrsta boli među općom populacije.

Uzroci mogu biti različiti - psihički i/ili fizički stres, napetost i bol (vratnih) mišića,glad, dehidracija, iscrpljenost, promjene obrasca spavanja, hormonske fluktuacije kod žena i još niz drugih. Trudnice znaju patiti od glavobolja, uglavnom u prvom i trećem tromjesečju trudnoće, najčešće zbog velikih hormonskih promjena, povećanja volumena krvi u organizmu,  a to mogu dodatno pogoršavati promjena položaja i opterećenja kralježnice, promjene vida, prestanak uzimanja kofeinskih napitaka kao i svi ranije navedeni uzroci.

I dok će većina odraslih pacijenata posegnuti za prvom tabletom protiv glavobolje koju pronađe u kući ili mu ponude u apoteci, trudnice moraju biti na oprezu. Od svih tableta protiv bolova jedini lijek koji se može primjenjivati tijekom cijele trudnoće i tijekom dojenja, kao blagi analgetik i antipiretik, je paracetamol do maksimalno 4g/dan. Savjetuje se izbjegavati acetilsalicilnu kiselinu (ASK) i ibuprofen, osobito u prvom tromjesečju kada mogu utjecati na razvoj ploda.

Lekadol je paracetamol kojeg pacijenti prepoznaju kao kvalitetan proizvod s dugogodišnjim iskustvom te je poželjan element svake kućne ljekarne. Preporučuje se za razne vrste boli kao što su glavobolja, križobolja, zubobolja, menstrualna bol te kod povišene tjelesne temperature.

Kako smanjiti glavobolju u trudnoći

Ako patite od čestih glavobolja, predlažemo da vodite dnevnik aktivnosti i prehrane kako biste pratili što je prethodilo glavoboljama.

Neki uobičajeni okidači za jaku glavobolju uključuju hranu koja sadržava nitrate (npr. prerađena hrana poput salama) i monosodij glutamat, sulfate (npr. sušeno voće), umjetne zaslađivače, sireve s plijesnima, čokoladu, alkohol, određene grahorice i oraščiće, kao i glasne zvukove, dim cigareta, jake parfeme i ekstremnu toplinu ili hladnoću.

Kada vas zaboli glava, pokušajte bol prvo smanjiti ili ukloniti oblogom (hladnim oblogom u području zatiljka u slučaju tenzijske glavobolje, a toplim oblogom preko očiju i nosa u slučaju glavobolje uzrokovane upalom sinusa), tuširanjem, masažama, odmaranjem i spavanjem, te zamračite prostoriju u kojoj boravite ako se radi o migreni. Obavezno pijte dovoljno tekućine tijekom dana te nemojte dugo biti gladni.

U liječenju glavobolje važno je da analgetik uzmete što prije u dovoljnoj količini, čime možete spriječiti razbuktavanje simptoma i tako lakše obuzdati svoju glavobolju.

Kada trudnica zbog glavobolje treba otići liječniku?

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Vezani članci

Preuzmi aplikaciju Terappia

Aplikacija je dostupna na