EN Naslovnica Zdravi&informirani

Preuzmi aplikaciju

Savjet mjeseca

Kako uspješno prevenirati razvoj kardiovaskularnih bolesti redovitim uzimanjem propisanih lijekova?

Dr. Matijaca odgovara na pitanje zašto je bitno nastaviti redovito uzimati propisanu terapiju kao prevenciju razvoja budućih kardiovaskularnih bolesti, kao i o važnosti tjelovježbe, zdrave prehrane i ostalih faktora kod prevencije razvoja bolesti kod bolesnika s ustanovljenim rizičnim faktorima povišenog kolesterola i stresnoga načina života.

Natrag
None

Imam 45 godina, radim zanimljiv, ali stresan posao i imam obitelj i dva tinejdžera. Pušim 10tak cigareta dnevno jer me opuštaju. Prije tri mjeseca sam bio na sistematskom pregledu i jako sam se zabrinuo. Doktor mi je rekao da moram prestati pušiti, naći načine kako se opustiti. Rekao mi je i da bi se trebao početi bavit nekim sportom i zdravo se hraniti. Razlog tome je visoki kolesterol. Puno je stvari koje moram promijeniti, no zabrinuo sam se jer mi je mama srčani bolesnik, a tata je umro od infarkta sa 60 godina. Počeo sam trčati, jesti više voća i povrća i redovito sam uzimao rosuvastatin onako kako mi je liječnik propisao. Nakon tri mjeseca sam ponovio pretragu i moj kolesterol je u normali. Bez obzira na moju sreću, doktor mi je rekao da ovaj lijek moram uzimati još dugo i da se vidimo za 6 mjeseci na kontroli. Zašto moram uzimati ovaj lijek kad mi je kolesterol dobar, osjećam se odlično, jedem zdravo i vježbam?

U primjeru ovog bolesnika radi se o liječenju hiperlipidemije u primarnoj prevenciji, dakle liječimo bolesnika koji još nema dokazanu kardiovaskularnu, cerebrovaskularnu ili perifernu arterijsku bolest kao niti šećernu bolest.

Hiperlipidemija označava poremećaj kod kojeg se u krvi nalazi povišena koncentracija svih lipida općenito, a ne samo kolesterola.

Bolesnik –  radi se o muškarcu, srednje životne dobi koji je pušač, s jako opterećenom obiteljskom anamnezom (obiteljskom povijesti), uz stresne životne okolnosti kao što su posao i briga o obitelji, ima ozbiljne rizike za razvoj ateroskleroze i posljedično kardio i cerebrovaskularnih bolesti. U tom slučaju liječenje statinima (u ovom slučaju rosuvastatinom) započinjemo kako bi bolesnika sačuvali od mogućih štetnih i aterogenih učinaka hiperkolesterolemije.

Hiperkolesterolemija je stanje povišene koncentracije kolesterola u organizmu. Može biti uzrokovana genetskim uzrocima ili lošom prehranom i manjkom kretanja. Osobe kojima je razina kolesterola u krvi povišena obično ne osjete simptome dok ne razviju neke od bolesti krvožilnog sustava. Hiperkolesterolemiju je važno prepoznati kao jedan od glavnih rizičnih faktora za razvoj ateroskleroze, koja je jedan od vodećih uzročnika smrti tj. infarkta miokarda ili moždanog udara.

Uz hiperlipidemiju dodatni rizični faktori su i pušenje, opterećena obiteljska anamneza (obiteljska povijest), arterijska hipertenzija, šećerna bolest i fizička neaktivnost.

Ateroskleroza je proces u kojem dolazi do zadebljanja i oštećenja stijenke krvnih žila stvaranjem različitih aterosklerotskih promjena (plaka, ateroma), koje karakterizira upala i proliferacija stanica stijenke krvne žile.

Način na koji statini djeluju nije samo neposredni učinak na razinu ukupnog i LDL kolesterola, nego su dokazani, a i dodatno se istražuju i drugi potencijalni mehanizmi njihove učinkovitosti, tzv. pleiotropni učinci. Neki od njih za koje je potvrđeno djelovanje statina su stabilizacija aterosklerotskoga plaka, smanjenje endotelne disfunkcije, upalnih te protrombotskih intravaskularnih procesa.

Djelovanje statina je detaljno istraženo kod bolesnika u primarnoj prevenciji te su provedene brojne studije tijekom više od 20 godina. Gotovo sve su pokazale smanjenje ukupnog mortaliteta (smrtnosti) kao i mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti, a zbog korisnih učinaka primjene statina neke studije su prekinute i prije završetka.

Samo redovito uzimajući statine i pridržavajući se drugih liječničkih preporuka – redovitom tjelovježbom i zdravom prehranom, može doći do normalizacije vrijednosti kolesterola.

Bitno je naglasiti da su vrijednosti kolesterola 'u normali' upravo zbog provođenja SVIH mjera, uključujući uzimanje propisanih lijekova. Naime, sve ostale nefarmakološke mjere mogu sniziti vrijednost kolesterola za otprilike 20%, dok je daljnje sniženje, ukoliko je potrebno, moguće postići jedino farmakološki tj. lijekovima. Stoga je bitna ustrajnost u liječenju hiperkolesterolemije, s obzirom na to da se vrijednosti kolesterola nijednim drugim načinom ne mogu dugoročno zadržati u granicama koje su potrebne kako se njihovim povišenjem ne bi značajno (i ponovno) povisio i kardiovaskularni rizik, a time i razvoj raznih bolesti.

Ipak, brojni su faktori uključeni u rizik nastajanja kardiovaskularnih bolesti, poput vrijednosti arterijskog tlaka, šećerne bolesti, pušenja ali i dobi i spola te je bitno naglasiti da sam rizik s dobi raste, kao i da muški spol nosi veći rizik. Dob, spol i obiteljsko nasljeđe su nepromjenjive varijable za rizik razvoja ateroskleroze, stoga je nužno dugotrajno i ustrajno utjecati na promjenjive čimbenike rizika kao što je to vrijednost kolesterola, redovita tjelovježba i pravilna zdrava prehrana kod navedenog bolesnika.

S obzirom na to da se radi o primarnoj prevenciji bolesti, koja ne boli i ne uzrokuje specifične i akutne tegobe, bolesnici su često nedovoljno motivirani za nastavak liječenja 'jer se dobro osjećaju i zdravo žive', kao i zbog neopravdanog straha od mogućeg razvoja nuspojava. Nažalost, prekid i neredovitost u uzimanju propisanih lijekova neminovno dovodi do ponovnog porasta vrijednosti kolesterola, što uz porast životne dobi ili nastanka novih komorbiditeta može dovesti do kobnog i značajnog porasta rizika kardiovaskularnog oboljenja ili incidenta za takvog bolesnika.

Stoga je jako bitno u sam proces liječenja uključiti bolesnike, educirati ih o razlozima zbog kojih je dugotrajno liječenje hiperlipidemije potrebno te objasniti razloge zbog kojih je liječenje statinima u pravilu doživotno.

Napisala: Ana Matijaca, dr.med. spec. internist – subspecijalist endokrinologije i dijabetologije  

Vezani članci

Preuzmi aplikaciju Terappia

Aplikacija je dostupna na