EN Naslovnica Zdravi&informirani

Preuzmi aplikaciju

Savjet mjeseca

Jesu li tablete protiv žgaravice opasne, tj. stvaraju li ovisnost?

Žgaravica je česta tegoba koja nastaje zbog vraćanja kiselog želučanog sadržaja iz želuca natrag u jednjak i velik broj ljudi barem jednom u životu ima žgaravicu. Postoji nekoliko lijekova za liječenje žgaravice, a njihov odabir ovisi o intenzitetu tegoba, dobi, drugim bolestima te ostalim lijekovima ako ih bolesnik koristi.

Natrag
None

Tablete protiv žgaravice obuhvaćaju nekoliko skupina lijekova koji se stručno nazivaju antacidi, antagonisti H2-receptora i inhibitori protonske pumpe. Za većinu populacije tablete protiv žgaravice podrazumijevaju antacide. To su lijekovi koji se mogu kupiti u ljekarnama, djeluju brzo, ali kratko. Preporučuju se u bolesnika u kojih se tegobe  javljaju povremeno, posebice nakon konzumiranja određene hrane i pića. Antacidi obuhvaćaju razne spojeve poput aluminij-hidroksida, magnezij karbonata i kalcij-karbonata koji djeluju tako da neutraliziraju već stvorenu želučanu kiselinu.

Osim uzimanja lijekova jako je važno promijeniti životne navike i pridržavati ih se i za cijelo vrijeme uzimanja lijekova. Poželjno je smanjivanje prekomjerne tjelesne težine, obroke jesti polako, jesti češće, ali manje obroke, ne lijegati neposredno nakon jela, izbjegavati kasnije i obilnije večernje obroke, hranu pripremati uglavnom kuhanjem i parenjem, izbjegavati zaprške i određene vrste hrane; izbjegavati pušenje i alkoholna pića, vježbati...).

Lijekovi za žgaravicu, ako se uzimaju kratkotrajno, uglavnom ne bi trebali izazivati značajnije nuspojave. Ne izazivaju ovisnost, ali je moguće da se tegobe vrate nakon prekida terapije zbog prirode same bolesti koja je dovela do žgaravice i/ili nepridržavanja odgovarajućih životnih navika.

U slučaju duljeg trajanja simptoma, ukoliko ne prolaze, ili se pogoršavaju i uz liječenje, potrebno je obratiti se svom liječniku obiteljske medicine.

Određene nuspojave mogu se javiti u slučaju dugotrajne primjene inhibitora protonske pumpe (duže od 6-12 mjeseci), a posljedica su poremećaja metabolizma kalcija (smanjenje gustoće kostiju i umjereno povećanje rizika od prijeloma), magnezija (umor, grčevi mišića, srčane aritmije) i smanjene apsorpcije vitamina B12. Također moguće su interakcije s nekim drugim lijekovima ako ih bolesnik uzima. Liječenje inhibitorima protonske pumpe kao i duljina trajanja liječenja s njima u nadležnosti su liječnika obiteljske medicine ili specijalista gastroenterologa.

Doc. dr. sc. Davor Hrabar

Najčitaniji članci

Preuzmi aplikaciju Terappia

Aplikacija je dostupna na