EN Naslovnica Zdravi&informirani

Preuzmi aplikaciju

Učimo o zdravlju

Gljivice na koži: Sve o liječenju gljivica na nogama i rukama

Gljivične infekcije kože vrlo su česte i pogađaju oko 20% svjetske populacije. Upravo one su često uzrok promjena na koži - osobito između nožnih prstiju i u naborima kože. Ispravnom i pravovremenom terapijom gljivice se mogu u potpunosti izliječiti.

Natrag
None

Tijekom toplih mjeseci gljivične infekcije se češće javljaju jer smo izloženiji rizičnim čimbenicima; odlazimo na bazene, kupamo se u moru, pojačano se znojimo, tuširamo se u tuševima javno dostupnim većoj količini ljudi. Gljivice nisu znak slabije higijene. Baš nasuprot, rasprostranjenije su u razvijenijim zemljama, a njihova pojava povezuje se i sa sve većom upotrebom antibiotika koji ubijaju i zaštitne bakterije u našem tijelu.

Što su gljivice

Gljivice su mikroorganizmi koji su često vrlo korisni ljudima. Jedna od široko rasprostranjenih gljivica koju koristimo u pečenju pekarskih proizvoda i vrenju piva je kvasac. Neki vrlo popularni sirevi sadrže gljivice (plemenita plijesan). Gljive su važan dio procesa recikliranja u ekosustavu a postoji ih više od 69.000 vrsta. 

Međutim, postoje i gljivice koje napadaju ljudsko tijelo i mogu stvoriti  zdravstvene probleme oboljelima. To su dermatofiti (hrane se kreatinom koji se nalazi u koži i noktima) kao i neke kvasnice poput Candide albicans, te plijesni.

Treba li liječiti gljivice?

Često bolesnik misli da su gljivične infekcije obična smetnja koja će brzo nestati te ignorira simptome. Ukoliko je bolesnik žena, namaže lak za nokte preko zaraženih noktiju, u nadi da će infekcija nestati. U toplijem dijelu godine, kada su stopala izložena pogledima, privlačnije je imati lijepe nalakirane nokte nego nokat na kojem se vidi da postoji neka nepravilnost koju bi trebalo izliječiti.

Odgađanje liječenja gljivične infekcije može samo učiniti problem većim jer se infekcija može proširiti, postati očiglednija, neugodnija te mnogo teža i skuplja za liječenje. Ako se gljivična infekcija kože i/ili noktiju ne liječi, veći je potencijalni rizik da će se druge osobe zaraziti - članovi obitelji ili osobe s kojima se nalazimo na bazenu ili u teretani.   Zato je važno pravovremeno krenuti s liječenjem gljivične infekcije. Ukoliko sumnjate na infekciju savjetovanje s ljekarnikom ili svojim liječnikom obiteljske medicine prvi je korak ka izlječenju.

Gljivice na nogama i stopalima - simptomi i liječenje

Gljivice na nogama i stopalima najčešće se javljaju u osoba starijih od 30 godina, češće u muškaraca nego u žena. Osobe kod kojih je veća mogućnost za pojavom gljivične infekcije su dijabetičari, sportaši (pogotovo plivači) i osobe s oslabljenim imunitetom ili lošijom cirkulacijom.

Gljivična infekcija stopala lako je vidljiva obzirom na simptome koji se pojavljuju:

Gljivična infekcija stopala najčešće počinje u slojevima kože između prstiju. Koža se ljušti, peče i svrbi. Ukoliko se ne liječi, infekcija neće proći sama od sebe već će se širiti i bolesniku stvarati dodatnu nelagodu.

Za liječenje infekcije važno je razmišljati o mjestu na kojem je infekcija nastala. Ako razgovaramo o gljivičnim infekcijama na nogama i stopalima one se najčešće liječe lokalno (mazanjem lijeka izravno na kožu) i to proizvodima u obliku kreme, gela ili otopine. Jedan od takvih lijekova na tržištu je Exoderil® kod kojeg su istraživanja pokazala da ima učinak i na bakterije koje su često prisutne uz gljivičnu infekciju kože - a djeluje i na simptome koje kod bolesnika izazivaju nelagodu: svrbež, žarenje ili crvenilo. 

Gljivičnu infekciju kože obično treba liječiti nekoliko tjedana, dok se potpuno ne izliječi, a nakon prestanka svih simptoma važno je nastaviti liječenje još najmanje dva tjedna. Ukoliko bolesnik prerano prekine s liječenjem gljivice bi se mogle ponovno vratiti.

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo gljivična je infekcija koja zahvaća stopalo, pogotovo kožu između nožnih prstiju a naziv je dobila zbog toga što je česta kod sportaša.

Zbog fizičke aktivnosti, stopala postaju vlažna i znojna, što stvara savršeno okruženje za rast gljivica u sportskim tenisicama. Sportaši koji treniraju bosi (yoga, borilački sportovi, gimnastika, plivanje..) također su podložni gljivičnim infekcijama.

Aktivni sportaši izloženi su riziku jer se često koriste zajedničkim svlačionicama i tuševima, a gljivična infekcija lako se može prenijeti sa zaražene osobe na zdravu.

Ako osoba poreže ili ošteti stopalo potrebno je odvojiti vrijeme za saniranje ozljede, čak i ako je ozljeda mala. Gljivične infekcije ne mogu prodrijeti kroz zdravu kožu, tako da su posjekotine i ogrebotine njihove točke ulaska.

Tenisice za sport trebaju osobi odgovarati i imati dovoljno prostora za disanje. Potrebno ih je često prati i nabaviti više pari koje će se izmjenjivati. Tenisice se ne dijele s ostalim sportašima.

Stopala je potrebno oprati nakon svake fizičke aktivnosti i osušiti ih, posebno između nožnih prstiju. Za vrijeme tuširanja i presvlačenja u sportskim objektima nosite obuću, japanke ili sandale.  

Gljivice na rukama - simptomi i liječenje

Gljivice na rukama nastaju na isti način kao i gljivice na nogama. Prepoznavajući gore navedene simptome potrebno je posavjetovati se s ljekarnikom ili liječnikom te krenuti pravovremeno s liječenjem.

Kao i kod gljivične infekcije stopala, bitno je uz pravovremeno i ustrajno liječenje održavati adekvatnu higijenu.

Gljivice na noktima

Ukoliko gljivice koje se nalaze na koži ne liječimo na vrijeme, infekcija se može proširiti i na  nokat. Time se bolesniku komplicira stanje i liječenje postaje još dugotrajnije, a bolest dodatno vizualno neprivlačnija.  

Zaraženi je nokat zadebljan, deformiran, a ponekad i bolan.

Ukoliko se radi o gljivičnoj infekciji ona se može liječiti lokalno (kapi, gelovi, lakovi koji sadrže antimikotike i fungicide), oralnom primjenom antimikotika (tablete) ili kombinacijom tih terapija.

Izliječiti infekciju nokta je dugotrajan proces jer ona prolazi tek kada izraste cijeli novi nokat. Kod noktiju na rukama to je šest do osam mjeseci, a na nogama i do godinu dana.

Cipele i gljivične infekcije

Postoji li poveznica između cipela i gljivičnih infekcija? Pri kupovini obuće vodimo se ljepotom i estetikom, manje zdravljem.

Nošenje modernih uskih cipela s visokom petom povezano je s povećanom učestalošću gljivica na nogama. Cipele koje pritišću stopalo mogu oštetiti nožne prste i spriječiti sušenje stopala, a time i povećati rizik od gljivične infekcije.

Ponekad naša sestra ili prijateljica imaju sjajan par cipela koje bi bile idealne za izlazak. No ukoliko obučemo tuđi par cipela povećavamo mogućnost gljivične infekcije stopala koja se lako širi s jedne osobe na drugu.

Dobro je steći naviku redovite dezinfekcije obuće. Cipele se mogu održavati sprejevima ili dezodoransima s dezinfekcijskim djelovanjem ili možemo koristiti antiseptik. Samo je potrebno namočiti komadić vate u antiseptičko sredstvo i premazati njome unutrašnjost i dno cipela.

Kad kupujete cipele, važno je da one odgovaraju obliku i veličini stopala jer se time smanjuje rizik od gljivičnih infekcija. Uske, zatvorene cipele u kojima stopalo ne diše mogu izazvati brojne probleme. Noga se širi tijekom dana te je upravo zbog toga najbolje vrijeme za kupovinu novih cipela drugi dio dana.

Prevencija gljivičnih infekcija

Odgovornim ponašanjem prema stopalima i obući može se prevenirati gljivična infekcija. Ovdje se nalazi nekoliko savjeta kako brinuti o vlastitoj koži i cipelama.

STOPALA OBUĆA 
Pravila higijene stopala Kako odabrati cipele i brinuti o njima?
Perite stopala svaki dan toplom vodom i sapunom. Odaberite udobne cipele (cipele ne smiju biti preuske niti stiskati nožne prste).
Prilikom pranja koristite se spužvom ili četkom. Izbjegavajte sintetičke cipele.
Dobro osušite stopala, osobito između prstiju. Izaberite odgovarajuće cipele za sezonu.
Ručnike perite redovito na 60 °C. Svakodnevno izmjenjujte parove cipela kako bi se cipele mogle, tijekom barem 24 sata, osušiti u potpunosti.
Ako patite od prekomjernog znojenja, služite se proizvodima koji ga smanjuju. Izbjegavajte nositi čarape i cipele na mokre noge.
Higijena stopala je uvijek važna. Osobito joj posvetite pozornost tijekom ljeta i nakon bavljenja sportom.  Kišno vrijeme može biti nepovoljno za stopala. Stoga uvijek imajte zamjenske cipele pri ruci.
Za prevenciju infekcija kože i noktiju na stopalima nanosite na njih otopinu sapuna i sode bikarbone: 1 žlica sode bikarbone i 20 grama sapuna u 1 litri vode na temperaturi od 34 do 40 °C. Trajanje postupka: 30 – 40 min. Dezinficirajte cipele jednom mjesečno: Upotrebljavajte posebne sprejeve i dezodoranse s dezinfekcijskim djelovanjem (u skladu s uputama) ili 0,5 - 1 %-tnu otopinu klorheksidina (umočite komadić vate u otopinu i premažite njome unutrašnjost i dno cipela).

Ako je bolesnik do sada ignorirao svoju gljivičnu infekciju, kraj godišnjeg odmora idealno je vrijeme za započeti s liječenjem, kako bi imali zdrava i lijepa stopala. Posjetite svog ljekarnika ili liječnika i porazgovarajte o tegobama koje imate. Liječenje započnite odmah i do idućeg ljeta, vaša koža i nokti će zablistati.

Ukoliko trebate podsjetnik za mazanje oboljelog područja preuzmite mobilnu aplikaciju Terappia i ona će vas notifikacijom podsjetiti kada je vrijeme za mazanje. Aplikacija je besplatna, a preuzeti je možete ovdje: Apple uređaji, Android uređaji

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Vezani članci

Preuzmi aplikaciju Terappia

Aplikacija je dostupna na