EN Naslovnica Zdravi&informirani

Preuzmi aplikaciju

Savjet mjeseca

Gestacijski dijabetes: što ako ga imam i kako se on otkriva?

Primarius Altabas odgovara na pitanje o testiranju razine šećera u krvi kod trudnica. Kroz devet mjeseci trudnice prolaze niz testiranja kako bi veliku pažnju posvetili svom zdravlju i zdravlju svoje bebe. Koliki utjecaj ima šećerna bolest u obitelji i kako postupiti ukoliko test pokaže da trudnica ima gestacijski dijabetes.

Natrag
None

Imam 28 godina i trudna sam 17 tjedana. Moja trudnoća je uredna, imam normalnu tjelesnu težinu i do sada sam dobila 4 kile. Ginekolog me uputio na OGTT test i spominjao mi je dijabetes, od kojeg boluju moje mama i teta. Možete li mi, molim Vas objasniti kakva je to pretraga? Ukoliko test pokaže da imam dijabetes, što to znači za mene? Hoće li se to odraziti na moju bebu? Hoću li onda imati dijabetes cijeli život?

Šećerna bolest  u trudnoći može biti prisutna u različitim oblicima. Jedna skupina trudnica ima šećernu bolest prisutnu od ranije (mahom je riječ o pacijenticama s tipom 1 šećerne bolesti, premda ni ostali oblici nisu isključeni), dok većina trudnica sa šećernom bolešću u trudnoći ima tzv. gestacijski dijabetes (oblik šećerne bolesti koji se javlja u trudnoći i najčešće nakon poroda nestaje) zbog niza hormonalnih promjena u organizmu žene koje se događaju tijekom trudnoće.

Za razliku od liječenja bilo kojeg oblika šećerne bolesti van trudnoće, ovdje je postavljen još jedan dodatni zahtjevni cilj , a to je osiguravanje optimalnih uvjeta za odvijanje trudnoće s minimaliziranjem mogućih komplikacija za dijete, ali i za majku.

Kod žena kod kojih šećerna bolest nije dijagnosticirana prije trudnoće savjetuje se rutinsko testiranje u 2. trimestru trudnoće (između 24. i 28. tjedna od posljednje menstruacije) oralnim glukoza tolerans testom (OGTT), tj. testom opterećenja glukozom. Testiranje se svodi na davanje otopine 75 grama glukoze na usta te serijskog praćenja razine glukoze u plazmi (vađenjem krvi iz vene) prije davanja otopine, 1 sat i 2 sata nakon davanja otopine. Pri tome se dijagnoza gestacijske šećerne bolesti postavlja ukoliko su vrijednosti glukoze u plazmi jednake ili više od 5,1 mmol/L na tašte, 10,0 mmol/L  sat vremena nakon davanja glukoze, odnosno 8,6 mmol/L dva sata nakon davanja glukoze na usta. Više o testiranju možete pročitati u članku 12 simptoma dijabetesa.

Kod ove vrste šećerne bolesti liječenje se započinje osnovnim mjerama koje uključuju usvajanje zdravog životnog stila promjenom prehrambenih navika, primjerenom tjelesnom aktivnošću te regulacijom tjelesne težine. Većina trudnica primjenom ovih mjera može postići ranije spomenute ciljne vrijednosti glukoze u plazmi.

Kod ostalih se savjetuje uvođenje inzulinskog liječenja, obzirom da u odnosu na druge načine liječenja gestacijskog dijabetesa ovaj pristup ima najbolje ishode. Pri tome nema značajne razlike između bazal bolus pristupa inzulinskom liječenju i inzulinske pumpe. 

Liječenje se provodi do kraja trudnoće. Po porodu se savjetuje pratiti razinu glukoze u plazmi, a prema potrebi liječiti ranije uvedenom i uhodanom terapijom. Oko 1 do 3 mjeseca nakon poroda se savjetuje ponoviti test opterećenja glukozom da se ustanovi jesu li i dalje prisutni dijagnostički kriteriji za šećernu bolest (ali ovaj puta za negestacijske oblike koji imaju manje striktne dijagnostičke kriterije – dijagnoza šećene bolesti se postavlja ukoliko su vrijednosti glikemije jednake ili više od 7,0 mmol/L na tašte, odnosno 11,0 mmol/L  2 sata nakon opterećenja).  Ako se dokaže šećerna bolest, treba je liječiti, a ukoliko ne - razumno je ponovaljati test opterećenja glukozom svake tri godine zbog povećanog rizika od kasnije pojave tipa 2 šećerne bolesti kod majke.

Genetsku sklonost šećernoj bolesti svakako možete napomenuti svom ginekologu.

Prim. dr. sc. Velimir Altabas

Vezani članci

Preuzmi aplikaciju Terappia

Aplikacija je dostupna na